60 ANYS DE "EL MEU PARDAL"

Aquest any 2024 se celebra el 60è aniversari de la publicació del primer llibre il·lustrat per la Pilarin (El meu pardal, text de M. Àngels Ollé, La Galera, 1964).

Va ser l’inici d’una extensa obra, amb més de 1.000 llibres publicats, murals pintats, auques, animacions, i una activitat artística desbordant que avui encara segueix incrementant-se.

L’exposició mostra alguns dels dibuixos originals que es conserven (als anys 60 encara no hi havia la consciència dels originals, ni dels drets d’autor, sinó que només es tenia en compte el llibre imprès, i molt sovint els dibuixos acabaven perduts en algun calaix de les editorials). Dibuixos originals fragmentats i a trossos, ja que la Pilarin havia dibuixat cada color en un paper diferent, que s’unien a la impremta per formar la il·lustració completa.

En contraposició als primers dibuixos, i per celebrar l’efemèride, també s’exposen les il·lustracions que la Pilarin ha realitzat aquest 2024 per a un calendari, amb la mateixa protagonista del seu primer llibre.

A més, 18 il·lustradors/es actuals que son referència en l’àmbit de la LIJ i que, d’una manera o una altra, tenen o han tingut afinitat amb la Pilarin, han realitzat il·lustracions reinterpretant a la seva manera “El meu pardal”.

PONENTS

OLGA CAPDEVILA

Il·lustradora i directora creativa. Treballa en àmbits tan diversos com editorial, publicitat, premsa, tèxtil o animació. Des de 2012 combina els projectes com a freelance amb els projectes propis. Dels seus projectes destaquen algunes de les campanyes per l’Ajuntament de Barcelona (Campanya Nadal 2020, Sant Jordi 2017) i els treballs editorials i publicitaris per clients com Netflix, Filmin, The New Yorker, El País o Estrella Damm) Té publicats diversos llibres, tant infantils com per adults, i se l’ha reconegut amb diversos premis dels que destaquen el Grand Laus 2020, el Premi Nacional al llibre millor editat 2017 o el Premi Junceda 2023. Compagina la seva feina com a freelance amb la docència a l’Escola Massana i Labasad.

ROSER CAPDEVILA

Il·lustradora, ha dibuixat nombrosos llibres, sobretot per a infants i joves, des de la dècada dels 80 fins l’any 2018, que va publicar el seu llibre de memòries La nena que volia dibuixar. A més, la Roser Capdevila és la creadora de Les tres bessones, i coneguda internacionalment arran de la publicació de l’adaptació cinematogràfica de les històries d’aquests personatges. Entre els nombrosos premis obtinguts, cal destacar el Premi Nacional de Cinema i Audiovisual (1999) i la Creu de Sant Jordi (2004).

TERESA DURAN

Escriptora i il·lustradora, molt destacada per la seva dedicació al llibre infantil i juvenil, tant en el camp de la creació com de la investigació, la crítica literària o distintes formes de docència i difusió. També ha estat comissària i coordinadora de moltes exposicions de temàtica literària o cultural per a entitats d’alt nivell estatal i local, ha fet guions per a mitjans audiovisuals públics o museístics i ha rebut premis nacionals i internacionals per la seva obra literària i pedagògica. Entre d’altres premis, ha rebut la Creu de Sant Jordi (2007) i el premi Trajectòria de la Setmana del Llibre en Català (2020).

CHRISTIAN INARAJA

Il·lustrador que treballa principalment en llibres il·lustrats i publicacions periòdiques, especialment infantils i/o juvenils. La seva obra es basa l’espontaneitat, l’experimentació gràfica, l’error i l’humor. Entre els premis obtinguts cal destacar el Premio Internacional Compostela de Álbum Ilustrado (2018), Premi Internacional de llibre infantil de Benicarló (2020) ,Premi Crítica Serra d’Or (2022) o Premis Junceda (2013, 2022). També ha sigut inclòs a la Llista d’Honor IBBY 2022, i finalista als World Illustratioin Awards (2022). Inaraja exerceix de docent d’Il·lustració a l’Escola d’Art Illa de Sabadell, des de fa més de 20 anys.

LYONA (MARTA PUIG)

És realitzadora i il·lustradora. Ha estudiat cinema a l’ESCAC especialitzant-se en direcció i ha realitzat més d’un centenar de videoclips per a grups musicals com Love of Lesbian, Sidonie, Pau Vallvé, Amaral, Joan Dausà, Els Catarres i Aitana. Precisament, va començar en el món de la il·lustració dibuixant samarretes per a Love of Lesbian i d’aquí sorgí el seu primer conte il·lustrat, Jo mataré monstres per tu (Principal de los libros, 2011), escrit pel cantant del grup, Santi Balmes. Com a il·lustradora, ha publicat una vintena de llibres, entre ells Sex ¡Oh! Mi revolución sexual (Random Comics, 2019) i Madr ¿eh? (Random Comics, 2021), on relata amb humor les dificultats per les que ha passat fins aconseguir ser mare.

PEP MONTSERRAT

Il·lustrador que es dedica principalment a la il·lustració de llibres, al treball en premsa i a la docència d’il·lustració a l’Escola Massana de Barcelona. El seu treball ha estat reconegut amb el Premi del Ministeri de Cultura (1995), el Premi VII edició del Premi Internacional Catalònia d’Il·lustració (1997) o el Premi Internacional d’Il·lustració Fundació Santa María, entre d’altres. L’any 1997 el llibre El Regal es va incloure en la Llista d’Honor del IBBY. Els anys 2004, 2009 i 2017 la Associació d’Il·lustradors de Catalunya ha premiat amb el Premi Junceda el seu treball en diverses categories. L’any 2024 li ha estat concedit el Premio Nacional d’Il·lustració.

XAVI RAMIRO

Il·lustrador que li agrada traduir idees en imatges i aplicar el seu estil a tota mena de projectes. Li apassiona comunicar dibuixant! Crea obres digitals que apareixen en pàgines, pantalles, productes i sales d’exposicions. Xavi Ramiro exerceix de president de l’APIC – Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya des del 2017.

JÚLIA SOLANS

Il·lustradora, compagina la seva professió amb la comunicació i la docència. Ha treballat en vàries agències i estudis de Barcelona, i com a asessora de campanyes de l’Ajuntament de Barcelona. També és docent en màsters de Direcció d’art i humor gràfic. Com a comunicadora, a més de presentar habitualment esdeveniments culturals i premis diversos, ha sigut presentadora a Helvètica (TV2, 2020) i De la cullera a la ciutat (TV3, 2024).

DANIEL TORRENT

Il·lustrador, escriptor i pintor. Ha realitzat il·lustracions per a premsa i publicitat però ha destacat, sobretot, pel seu treball creatiu en el camp de la literatura infantil i juvenil, on sovint és l’autor tant del text com de les il·lustracions. Ha guanyat premis com el Junceda, el de la Fundación Cuatro Gatos, o la Poma d’Or de la biennal de Bratislava. A més, el seu treball ha estat seleccionat al World illustration awards de l’AOI o a la mostra Illustratori de la Biennal de Bratislava. Com a artista plàstic ha exposat a Espanya, Itàlia, França, Mèxic, Amsterdam, Rio de Janeiro, Londres o Nova York i paral·lelament ha desenvolupat una tasca com a educador i professor d’il·lustració.

MUSEU D’ART MEDIEVAL
DE VIC*

Com a complement a la Jornada professional, l’organització de la Fireta de la Pilarin ofereix a les escoles d’art la possibilitat de gaudir d’una visita guiada a l’exposició permanent d’art romànic que té el Museu d’Art Medieval de Vic, una de les col·leccions de romànic més importants de Catalunya. El Museu conserva obres mestres de pintura i escultura del període romànic i gòtic català (segles XI -XV).

Es poden veure pintures murals romàniques com la d’Osormort, Brull, Sescorts i de Santa Caterina de la Seu d’Urgell. A més, hi ha una àmplia col·lecció de pintura sobre fusta, frontals d’altar com els de Sant Martí de Puigbò i el de Santa Margarida de Vilaseca. D’escultura romànica es poden veure talles de pedra i de fusta en les quals destaquen el Davallament de Santa Eulàlia d’Erill la Vall i una col·lecció de marededeus.

*Aquesta activitat cal concertar-la prèviament,
a causa de la limitació de l’aforament.

EXPOSICIÓ:
60 ANYS DE EL MEU PARDAL

Aquest any 2024 se celebra el 60è aniversari de la publicació del primer llibre de la Pilarin (El meu pardal, La Galera, 1964).

En commemoració de l’efemèride, s’exposaran els dibuixos originals del llibre (en alguns casos dibuixos sencers, fragments o bé separacions de tintes) i es completarà l’exposició amb una mostra paral·lela d’il·lustradors contemporànis de referència, que re-interpretaran les il·lustracions del llibre.

IL·LUSTRADORS PARTICIPANTS A L’EXPOSICIÓ

DIVENDRES 20
de 10:00 a 21:00 h
10:00 - 11:30h
Visita guiada al Museu d’Art Medieval de Vic*

*Únicament per a Escoles d’Art

12:00 - 13:30 h
Taula rodona: Vull ser il·lustrador/a!
Introducció de la Pilarin

Olga Capdevila (il·lustradora)
Lyona (il·lustradora, realitzadora)
Xavi Ramiro (il·lustrador, president de l’APIC)
Dani Torrent (il·lustrador)

Moderadora: Júlia Solans (presentadora, il·lustradora)

13:30 h
Inauguració de l’exposició 60 anys del llibre El meu pardal
16:00 - 17:30 h
Taula rodona: El meu pardal. Dels inicis de la Pilarin a la il·lustració contemporània

Introducció de Christian Inaraja (il·lustrador)

Pilarin Bayés (il·lustradora)
Roser Capdevila (il·lustradora)
Teresa Duran (escriptora i il·lustradora)
Pep Montserrat (il·lustrador)

Moderadora: Júlia Solans (presentadora, il·lustradora)